CH » Słownik pojęć » Finisz

Finisz

Finisz w winie odnosi się do doświadczenia smakowego i sensorycznego, które pozostaje w ustach po wypiciu wina. Jest to swoisty “ślad” lub “resztki” smakowe, które można wyczuć po spożyciu wina, gdy już je “wypłukujemy z ust”. Finisz może zawierać różne elementy, takie jak długość trwania posmaku, intensywność smaku, tekstura i różne nuty aromatyczne. Dobry finisz w winie może być oznaką jakości i złożoności wina. Może on obejmować takie elementy jak długotrwałe odczucie smakowe, zrównoważone taniny, harmonijne nuty owocowe lub ziołowe, a także subtelne nuty dębowe (w przypadku win starzonych w beczkach).

Wysokiej jakości wina często mają długi i złożony finisz, który pozostawia trwałe wrażenie na podniebieniu i zapamiętuje się w pamięci degustatora. Ocena finiszu wina jest ważnym elementem oceny sensorycznej podczas degustacji, ponieważ może ona ujawnić wiele informacji na temat jakości, równowagi i złożoności danego wina.