Winnica Naveran
Początki posiadłości Naveran sięgają XI wieku, o czym świadczy romańska kaplica położona na jej terenie. W połowie XIX w. Pablo Parellada de Naveran, szlacheckiego pochodzenia, zbudował solidny fundament winnicy.
Historia rodziny jest szalenie interesująca i złożona, ale współczesna część należy do założyciela Winnicy Naveran (1984 rok)- Michela Gilleron Parellada de Naveran. Michel, biznesmen i enolog z rozległą wiedzą na temat ziemi Penedès, zdecydował się promować projekt winiarski głęboko zakorzeniony w terenie jego przodków, który miał zachować zawsze obecną tradycję i kulturę rodzinną.
Wierny filozofii opartej na zrównoważonym rolnictwie, tworzy winnice o powierzchni 110 hektarów położoną w centrum regionu Alt Penedès, miejsca idealnego do produkcji wina i cavy.
Naveran to winnica zajmująca się uprawą winorośli i produkcją organicznych win i cav, stosująca system mikrofermentacji.
Konsumenci Naveran mogą cieszyć się produktami, które zostały wytworzone z zachowaniem zrównoważonego rozwoju.
Winnica znajduje się na terenie posiadłości Can Parellada (Torrelavit), w centrum Alt Penedès. Będąc plantatorami, twórcami wina, kontrolują każdy etap wzrostu i jakość winogron oraz stosują innowacyjne mieszanki własnych odmian.
Wina organiczne i wina musujące – cava
Naveran stosuje rygorystyczne metody organiczne w procesie produkcji: nie używa pestycydów ani herbicydów. Stosuje wyłącznie nawozy organiczne, a w latach nadmiernych opadów pozwala winogronom naturalnie opaść, aby zagwarantować jakość zbiorów.
Oddani filozofii swoich przodków, dbając o charakterystyczne terroir, tworzą organiczne produkty najwyższej jakości D.O. Cava.