Winnica Rovellats
Rovellats to opowieść o miłości do ziemi, ludzi i wina cava. Projekt rodzinny, którym zarządza obecnie trzecie pokolenie rodziny i który pochodzi z Sant Martí Sarroca (Barcelona), ewoluował od filozofii pracy opartej na jakości. Pod XV-wiecznym wiejskim domem (Masia), położona na głębokości 12 metrów, piwnica Rovellats jest unikalna na świecie ze względu na oryginalną sześcioramienną konstrukcję i centralną rotundę.
Odkąd Josep Vallés Rovira założył winnicę na początku XX wieku, Rovellats stanowi punkt odniesienia w lokalnej produkcji wina musującego. Rovellats został nagrodzony za jakość swoich cav na wystawie w Barcelonie w 1929 roku i od tego czasu uzyskał wiele wyróżnień krajowych i międzynarodowych.
Winiarnia, zarządzana obecnie przez trzecie pokolenie rodziny, jest wzorem jakości. Posiadają ograniczoną ilość winogron z własnych winorośli w wieku od 10 do 60 lat. Obecnie Rovellats posiada 100% produkcji z winogron pochodzących z własnych winnic.
Przywiązując dużą wagę do zrównoważonego rozwoju, winnica jest zasilana energią odnawialną, oczyszcza 100% wody, a wszystkie jej wina posiadają certyfikaty potwierdzające produkcję organiczną.
Ciekawostka: Właściciele zmniejszyli zużycie opakowań w procesie produkcji o 35% i wagę butelek o 8%, minimalizując w ten sposób swój negatywny wpływ na środowisko.