CH » Winnica Mascaro
winorośle winnicy mascaro

Winnica Mascaró

Od 1946 roku winnica Mascaró produkuje niezwykłe cavybrandy i likiery w Vilafranca del Penedès w Hiszpanii.

Od 1997 roku winnicą Mascaró prowadzi trzecie pokolenie rodziny Mascaró, na czele której stoi winiarz i właścicielka Montserrat Mascaró. Firma produkuje trunki tj. cavawermut, brandygin i likiery, które posiadają charakterystyczny, niepowtarzalny styl. Winiarnia Mascaró jest bardzo dobrze znana w Katalonii, ponieważ mieszkańcy piją jej wina musujące – cavy i słynne brandy od co najmniej dwóch pokoleń. To winiarnia, która ucieleśnia tradycję w najlepszym tego słowa znaczeniu. Dla wielu Katalończyków otwarcie butelki Mascaró to rodzaj rytuału, który przywołuje miłe wspomnienia o dziadkach i dawnych dobrych czasach.

Rodzina Mascaró jest właścicielem posiadłości „Mas Miquel” w Aiguamúrcia, Alt Camp, regionie należącym do południowej katalońskiej prowincji Tarragona. Posiadłość, należąca dawniej do wspólnoty z siedzibą w klasztorze cystersów w Santes Creus, obejmuje ponad 170 hektarów, z czego 35 to winnice należące do D.O. Cava i D.O. Penedés.

Mascaró uprawia następujące winogrona: 

  • czerwone odmiany to: Cabernet SauvignonMerlot i Grenache
  • białe winogrona to: Parellada, Macabeo, Xarel·lo, Chardonnay i Sauvignon blanc.

Mascaró jest także właścicielem posiadłości „El Castell” w La Muncia, w regionie Alt Penedès. Ta winnica ma siedem hektarów winorośli, na których uprawia się wyłącznie białe odmiany winogron, z których produkuje się brandy Mascaró: Ugni Blanc, Folle Blanche i Colombard.

Urządzenia winiarni do przetwarzania winogron, destylacji likierów i dojrzewania win znajdują się w Vilafranca del Penedès.

Mascaró jest także właścicielem 11 destylatorów miedzianych (Alambic), używanych do produkcji podwójnie destylowanych trunków.

Cava Mascaró produkowana jest w samym sercu Vilafranca del Penedès, w budynku w stylu modernistycznym zaprojektowanym przez Santiago Güella i Grau w 1912 roku. W 1992 roku w winnicy zbudowano nowe podziemne jaskinie, które są połączone ze starożytnymi piwnicami, w których przechowywane są wina musujące Mascaró. Tunele tworzą skomplikowaną podziemną sieć, gdzie cava dojrzewa tworząc swój spektakularny charakter.