Winnica Vins El Cep
Stuletnie korzenie
Can Llopart de les Alzines, posiadłość położona w Espiells (El Penedes, Barcelona) sięgająca 1499 roku, otoczona winnicami, została wybrana na lokalizację winnicy Vins El Cep.
Rodziny Carreras, Esteve, Masana i Parera nawiązały już w przeszłości więzi, które wykraczały daleko poza bycie dobrymi sąsiadami i przyjaciółmi. Wszyscy mieli długie doświadczenie w rolnictwie i tradycji winiarskiej swoich rodzin.
W 1980 roku rozpoczęli projekt mający na celu produkcję win i cavy, które starają się reprezentować tożsamość terroirs. Obecnie tereny te są uprawiane zgodnie z zasadami organicznej i biodynamicznej uprawy winorośli, w której ziemia, rośliny, zwierzęta i człowiek współtworzą i zachowują naturalną równowagę ekosystemu.
Cztery rodziny winiarskie
Lata 70. XX w. zakończyły pewną epokę w świecie produkcji wina: proces produkcji został zmodernizowany, sektor wina cava odnotował silny rozwój, a D.O. Penedès rozkwitło. Nowe czasy wymagały nowych praktyk, nowej filozofii. Młode pokolenie, musiało stawić czoła wyzwaniom.
Gil Masana, Josep Carreras, Pere Parera i Josep Esteve to członkowie rodzin o głęboko zakorzenionych tradycjach rolniczych. Ci sąsiedzi i przyjaciele postanowili zostać partnerami biznesowymi. Dlatego połączyli swoje siły, ziemię i know-how, aby wspólnie rozpocząć ryzykowne, ale ekscytujące przedsięwzięcie.
W latach 80-tych, mając jasne wyobrażenia o tym, co chcą osiągnąć i niezbędną motywację, założyli Vins El Cep. Trzonem tego projektu jest czwórka przyjaciół, którzy połączyli swoją pasję, wiedzę i miłość do swojej ziemi, dzięki czemu biznes stał się tym, czym jest dzisiaj. Z biegiem czasu udało im się udoskonalić winnicę uzyskując wysokiej jakości, wyraziste wina.