W świecie win naturalnych, wyjątkowy charakter, lokalne wyróżniki i niepowtarzalny smak są znacznie ważniejsze niż elegancka etyka czy prestiż apelacji, z której pochodzą dane owoce. W ofercie wyjątkowych winiarni dostępne są również wina ekologiczne i biodynamiczne, które (choć brzmią podobnie) cechują się odmiennymi wyróżnikami. Łączy je jednak wspólny cel: ochrona środowiska naturalnego i minimalizację sztucznych dodatków.
Zastanawiasz się, czym wyróżniają się wina naturalne? Zapraszamy do zapoznania się z naszym najnowszym artykułem, w którym przyjrzymy się najważniejszym pojęciom i wyróżnikom, dzięki którym wina mogą uzyskać taki przydomek.
Czym są wina naturalne?
Wina naturalne nie posiadają oficjalnej certyfikacji, co oznacza, że nie ma jednoznacznej definicji oraz ściśle określonych kryteriów, które miałby spełniać produkt opatrzony takim nazewnictwem. Wśród kluczowych aspektów, czyniących dane wino naturalnym, warto wymienić m.in. stosowanie właściwych dla danego regionu odmian winogron, jak najmniejszą ingerencję w proces produkcji oraz zaistnienie tzw. spontanicznej fermentacji.
Winnice skupione na winach naturalnych nierzadko korzystają również z dobrych praktyk, pochodzących z winnic ekologicznych i biodynamicznych, które w toku działalności pozyskały już stosowne certyfikaty.
Poznaj charakterystykę win naturalnych
Wina naturalne stanowią efekt pracy niezależnych winiarzy, którzy pracują nad nowymi trunkami w niewielkich winnicach. Winogrona, stanowiące podstawę różnego rodzaju win naturalnych, pochodzą z winnic określanych mianem ekologicznych, biodynamicznych bądź o zrównoważonym statusie. Fermentacja wina odbywa się w sposób spontaniczny i jest pozbawiona dodatku drożdży, siarczynów oraz nadprogramowych składników odżywczych, siarczynów bądź cukru. Ponieważ wino naturalne jest pozbawione procesu filtracji, jego smak wiernie odzwierciedla wyjątkowe cechy danego szczepu winogron i terroir, z którego się wywodzą.
Wśród win naturalnych napotkać można zarówno na mocno owocowe produkty, jak i te o większej kwasowości. Wśród wyczuwanych aromatów często pojawia się tzw. brett, czyli zapach końskiego potu, który dziś uważany jest za oznakę autentyczności. Nacechowane nim wina przywołują na myśl kombuchę – fermentowany napój herbaciany.
Podstawowe rodzaje win naturalnych
Tradycyjne podziały na wina czerwone, białe czy musujące nie znajdują odzwierciedlenia w świecie win naturalnych. Potwierdzeniem takiego założenia mogą być m.in. wina pomarańczowe, produkowane starożytną metodą z regionów dzisiejszej Gruzji, przechowywane w amforach, nazywanych kvevri, które były następnie zakopywanych w ziemi. Pomarańczowy kolor trunku jest rezultatem procesu maceracji jasnych skórek owoców.
Czym wyróżniają się wina ekologiczne?
Wina ekologiczne pochodzą z winogron uprawianych metodami ekologicznymi – w procesie produkcji nie wykorzystuje się siarki (bądź stanowi ona zaledwie znikomy dodatek). Wśród certyfikatów, potwierdzającą zgodność danego wina z powyższymi wytycznymi, warto wymienić m.in. Zielony Liść oraz AB (agriculture biologique).
Jak rozpoznać wina biodynamiczne?
Wina biodynamiczne stanowią bardziej zaawansowaną formę win ekologicznych. Produkowane są w zgodzie z tzw. zasadami biodynamiki, uwzględniającymi kalendarz księżycowy, odpowiednie kompostowanie oraz stosowanie homeopatycznych preparatów wzmacniających winogrona. Certyfikaty, które potwierdzają biodynamiczność danego produktu, to m.in. Demeter (The Biodynamic Federation Demeter International, zrzeszająca rolników z 63 krajów) oraz Biodyvin (Francja).
Czym sa wina Pét-Nat?
Trunki z kategorii Pét-Nat (Pétillant Naturel) to musujące wina naturalne, produkowane metodą ancestrale, polegającej na zamykaniu w butelce niedokończonego wina. Efektem jest owocowe, delikatnie musujące wino, które czasem może wybuchnąć przy otwieraniu z powodu wysokiego ciśnienia. Aromaty, na jakie możemy napotkać w tych winach, obejmują nuty świeżo owocowe oraz stajenne.
Wino naturalne: trendy i praktyki
Jako ciekawostkę warto wspomnieć, że przy produkcji win naturalnych unika się jego dojrzewania w drewnianych beczkach. Awangardowi winiarze krytykują tę praktykę, twierdząc, że odbiera ona winu charakter i autentyczność. Wina naturalne są przy tym alternatywą dla win o długotrwałym dojrzewaniu.
Naturalne podejście do procesu winiarstwa cieszy się coraz większą popularnością, czyniąc kolejne kroki ku opracowaniu odmiennych standardów produkcji wina. Najbardziej prestiżowe winnice, specjalizujące się w winach naturalnych, sięgają po biodynamiczne metody, oparte na całkowitej spójności, gdzie wszystkie elementy – człowiek, winorośl i księżyc – oddziałują na siebie.
Poznaj świat wyjątkowych win od Champanerii
Wina naturalne przestały być awangardową ciekawostką i sukcesywnie stają się nieodłącznym elementem świata win. Ich wszechstronność oraz oryginalność zapewniają im miejsce w najlepszych restauracjach na całym świecie. Produkty te stanowią wyjątkową formę protestu przeciwko utartym konwencjom i celebrację autentyczności oraz radości z degustacji.
Chcesz rozpocząć swoją przygodę z wyjątkowymi winami z Półwyspu Iberyjskiego? Już dziś zapoznaj się z ofertą Champanerii i przekonaj się, jak wiele sekretów skrywa świat winiarstwa. Zapraszamy do kontaktu!