CH » warto wiedzieć » Cava i szampan – podstawowe różnice

Cava i szampan – podstawowe różnice

Cava i szampan to klasyczne wina musujące. Dość podobne (ta sama tradycyjna metoda produkcji), ale jednak oba trunki charakteryzują się pewnymi różnicami.

Oto kilka kluczowych cech, które je odróżniają:

Metoda produkcji:
Cava: Jest hiszpańskim winem musującym wytwarzanym metodą szampańską. Druga fermentacja odbywa się w butelce, podobnie jak w przypadku szampana.
Szampan: Jest produkowany we Francji w regionie Szampanii. Metoda produkcji również obejmuje drugą fermentację w butelkach.

Region pochodzenia:
Cava: Pochodzi z Hiszpanii, głównie z regionu Katalonia (95% produkcji).
Szampan: Jest charakterystyczny wyłącznie dla regionu Szampanii we Francji.

Smak i styl:
Cava: Często jest bardziej przystępna cenowo niż szampan. Ma różne style, od wytrawnych po słodkie.
Szampan: Jest zwykle droższy i ma bardziej złożony smak. Uchodzi za prestiżowy trunek.

Odmiany winogron:
Cava: Wykorzystuje różne odmiany winogron (9 szczepów), w tym lokalne katalońskie: tj. Macabeo, Xarel·lo i Parellada.
Szampan: Jest wytwarzany z trzech odmian: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.

Czas dojrzewania:
Cava: musi dojrzewać min. 9 miesięcy.
Szampan: nierocznikowy, musi dojrzewać min. 15 miesięcy, z czego 12 nad osadem.

Jedna odpowiedź do “Cava i szampan – podstawowe różnice”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *