Cava i szampan to klasyczne wina musujące. Dość podobne (ta sama tradycyjna metoda produkcji), ale jednak oba trunki charakteryzują się pewnymi różnicami.
Oto kilka kluczowych cech, które je odróżniają:
Metoda produkcji:
Cava: Jest hiszpańskim winem musującym wytwarzanym metodą szampańską. Druga fermentacja odbywa się w butelce, podobnie jak w przypadku szampana.
Szampan: Jest produkowany we Francji w regionie Szampanii. Metoda produkcji również obejmuje drugą fermentację w butelkach.
Region pochodzenia:
Cava: Pochodzi z Hiszpanii, głównie z regionu Katalonia (95% produkcji).
Szampan: Jest charakterystyczny wyłącznie dla regionu Szampanii we Francji.
Smak i styl:
Cava: Często jest bardziej przystępna cenowo niż szampan. Ma różne style, od wytrawnych po słodkie.
Szampan: Jest zwykle droższy i ma bardziej złożony smak. Uchodzi za prestiżowy trunek.
Odmiany winogron:
Cava: Wykorzystuje różne odmiany winogron (9 szczepów), w tym lokalne katalońskie: tj. Macabeo, Xarel·lo i Parellada.
Szampan: Jest wytwarzany z trzech odmian: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier.
Czas dojrzewania:
Cava: musi dojrzewać min. 9 miesięcy.
Szampan: nierocznikowy, musi dojrzewać min. 15 miesięcy, z czego 12 nad osadem.
Jedna odpowiedź do “Cava i szampan – podstawowe różnice”
no i wszystko jasne